Aan de slag met chatbots!

TKC aan de slag met chatbots

Wil je starten met een eigen chatbot en de potentie benutten voor jouw organisatie?

In het vorige artikel van de serie ‘alles over chatbots’ kon je lezen hoe chatbots het jezelf én je klant gemakkelijk maken. Er zijn 7 stappen die je volgt om je chatbot succesvol te starten en in te zetten:

  1. Bepaal het doel van je chatbot
  2. Bepaal de platforms die je gebruikt
  3. Werk aan je contentstrategie
  4. Geef je chatbot een persoonlijkheid
  5. Schrijf een goed openingsbericht
  6. Gebruik call-to-actions
  7. Livegang & monitoring chatbot

1. Bepaal het doel van je chatbot

Welk doel heeft een chatbot voor jou? Hoe meer focus je aanbrengt, hoe succesvoller de bot is. In Welk doel dient jouw chatbot? lees je hoe je dit kunt doen.

2. Bepaal de platforms die je gebruikt

Overweeg goed voor welke platforms, pagina’s en kanalen je de chatbot gebruikt. De chatgesprekken op verschillende platforms verschillen. Zo heeft een bezoeker op je website meer kennis van je producten en dienstverlening dan een bezoeker op Facebook.

3. Werk aan je contentstrategie

Bepaal welke content je schrijft voor het gesprek met je bot. Het is belangrijk om na te denken over wie de gebruikers zijn, hoe je hierop inspeelt, wat de customer journey en de user journey is. Wij adviseren ook hiervoor je kennisbank te gebruiken. Zo zijn alle gesprekken consistent en krijgt de gebruiker altijd het juiste antwoord.

4. Geef je chatbot een persoonlijkheid

Een chatbot laten praten met je klanten en zorgen dat hij de juiste dingen zegt is niet makkelijk. Maak het persoonlijker, geef je bot een naam en zorg dat hij de antwoorden geeft die passen bij de tone-of-voice en branding van jouw bedrijf. Het is belangrijk om chatbots op te voeden en om ze steeds slimmer en beter te maken met als doel dat een bot je niet meer nodig heeft!

5. Schrijf een goed openingsbericht

Voldoe aan de verwachtingen van de gebruikers en zorg voor een goed openingsbericht. Laat de gebruikers weten dat ze chatten met een bot zodat ze mogelijke beperkingen in het gesprek begrijpen.

6. Gebruik call-to-actions

Aan het eind van ieder chatbotgesprek is het mogelijk een call-to-action toe te voegen. Daarmee leid je gebruikers naar een bepaald doel. Voor iedere organisatie kan dit doel per gesprek verschillend zijn. Zo kan je chatbot een waardevolle conversietool worden. Tijdens het ontwerp- en implementatieproces van de chatbot is het goed om hierover na te denken.

7. Livegang & monitoring chatbot

Blijf de gesprekken tussen de gebruikers en je chatbot testen. Doe dit voor en na de implementatie. Zo ben je zeker dat gebruikers de goede informatie vinden. Allen zo maak je een goede chatbot die ook echt door je klanten gebruikt wordt en tot de gewenste resultaten leidt.

Wil je meer weten over deze stappen of de inzet van chatbots? Neem dan contact met ons op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *