Geef je bot karakter!

Je wilt een chatbot, maar hoe gaat deze eruit zien? Waarvoor wil je de bot inzetten? En waar let je op bij het neerzetten van je ideale chatbot journey? Onze tip: geef je bot karakter!

 Een chatbot met karakter
Hoe doe je dat nu eigenlijk, karakter geven? Een belangrijk onderdeel hiervan is de Tone of Voice. Bijvoorbeeld het aanspreken met ‘u’ of ‘je’, afhankelijk van je doelgroep. Stem de bot af op de manier van schrijven en taalgebruik in je organisatie. Belangrijk hierin is dat de bot praat zoals je schrijft. Dit noemen we conversational voice.

Geef je bot kleur
Hiermee bedoelen we niet alleen de kleuren van de regenboog. Maar ook in naam of beeld. Wees creatief en zorg dat het persoonlijk blijft. Probeer een karakter te maken dat de doelgroep aanspreekt. Of creëer juist een karakter dat past bij de waarde van je bedrijf. Daarin kunnen kleuren en objecten, zoals een bril of boek, veel betekenen. Geef bijvoorbeeld de hoofdkleur van je logo aan het shirt van je bot.

We weten dat een naam bedenken niet altijd even makkelijk is. Je wilt het leuk en persoonlijk maken. Een leuke manier om op de naam van je chatbot te komen is door een wedstrijd te houden onder je klanten of medewerkers. Degene die de winnende naam verzint krijgt een leuke prijs. Op deze manier betrek je ook gelijk je medewerkers / klanten bij je nieuwe chatbot.

Tips en tricks
Een bot hoeft natuurlijk niet alles te kunnen. Zorg ervoor dat je bot een concreet doel dient en dat het antwoord geeft waar nodig. Begin klein en monitor je chatbot vanaf dag 1. Tot slot een aantal tips en tricks voor je chatbot design:

  • Maak van tevoren de keuze of je bot grappen maakt of niet. Voor bepaalde organisaties is dat niet altijd gewenst.
        Werk je in een hippere organisatie dan kan een beetje humor geen kwaad.
  • Bedenk goed naar welke kanalen je je bot wilt ontsluiten.
  • Gebruik (bestaande) microcontent. Gebruik eventueel de content die al beschikbaar is in je organisatie en beantwoord je vraag met behulp van kleine blokjes
        content uit één bron.
  • Schrijf kort en krachtig in jouw huisstijl. Verwijs eventueel door naar de website voor meer informatie.

Bij TKC denken we graag mee over chatbots. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop Chatbot Design volgen! Een interactieve workshop waar je stap voor stap leert hoe je een bot karakter geeft.

chatbot workshop karakter tipsKijk hier voor meer informatie. We ? love to help you!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *