10 tips om heldere teksten te schrijven voor je kennisbank

19 december 2022

Niets is voor de klant zo frustrerend als het antwoord op een vraag niet kunnen vinden. Zeker als dat komt doordat de tekst -waar het antwoord toch écht in moet staan- onduidelijk is. Helder formuleren is daarom een must. Maar hoe doe je dat dan? Wij geven je 10 tips om heldere teksten te schrijven.

1. Weet voor wie je schrijft

Bepaal voordat je start wie je doelgroep is. Schrijf je bijvoorbeeld over technische onderwerpen, dan bedenk je of je voor doorgewinterde technicus schrijft, of juist voor een nitwit. In het laatste geval gebruik je makkelijke woorden en Jip-en-Janneke-taal, terwijl dat in het eerste geval alleen maar irritatie opwekt.

2. Zorg voor een kop, romp en staart

Breng structuur aan in je teksten en zorg voor een duidelijke introductie, een hoofdgedeelte en tot slot een afsluiting. Dan weet de lezer waar ‘ie aan toe is.

3. Less is more

Probeer niet te veel informatie in een klein stukje tekst te proppen. Dat maakt het alleen maar verwarrend. Zorg ervoor dat je in één alinea ook één onderwerp behandelt, en niet stiekem drie.
Let ook op de lengte van je zinnen. Lange zinnen, met heel veel bijzinnen, die daarna ook nog eens heel lang doorgaan en alles aan elkaar plakken, zijn vrij lastig te lezen. Dat blijkt wel uit deze zin, hè? Hak je zinnen in tweeën als ze lang worden.

4. Maak de lengte van de volledige tekst behapbaar

Zakt jou de moed ook in de schoenen als je snel een antwoord op je vraag zoekt, maar vervolgens vijf kantjes tekst krijgt voorgeschoteld? Juist, maak dat artikel zo kort mogelijk!

5. Maak het lekker leesbaar

Schrijf makkelijk en levendig. Gebruik geen ingewikkeld jargon of lastige zinsconstructies. Als je klant op zoek is naar een antwoord op zijn vraag, dan wil ‘ie zo snel mogelijk op z’n doel af. En daar draagt het doorploegen van een moeilijke tekst niet aan bij.

6. Gebruik niet telkens dezelfde woorden

Ook een saaie tekst is niet lekker leesbaar. Val daarom niet in herhaling door telkens dezelfde woorden te gebruiken, maar schrijf vlot en aantrekkelijk.

7. Gebruik voorbeelden

Een tekst wordt direct duidelijker als je concrete voorbeelden gebruikt. Zo kun je de rest van de tekst ook veel beter plaatsen.

8. Schrijf actief

Passieve of lijdende zinnen maken je tekst direct minder helder. Kijk maar naar deze voorbeelden:

De kennisbank wordt door veel mensen gebruikt om een antwoord te vinden op hun vraag
Of
Veel mensen gebruiken de kennisbank om een antwoord te vinden op hun vraag

Mocht je hulp nodig hebben
Of
Heb je hulp nodig 

Heb je het antwoord niet kunnen vinden
Of
Kon je het antwoord niet vinden

9. Lees je tekst later nog eens door

Echt waar: ook als je 100% zeker weet dat je tekst foutloos is, is het zinvol om ‘m even weg te leggen. Tien tegen één dat als je dezelfde tekst later nog eens doorleest, je toch nog wat foutjes spot.

10. Vierogenprincipe

In dezelfde categorie helpt het om samen te werken met een collega. Als je elkaars teksten checkt, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Wij helpen je met jouw service content

Wil je zelf aan de slag, of geef je contentwerk liever uit handen? Wij leveren contentschrijvers die super goed zijn in het schrijven van heldere teksten, die ook nog eens SEO-proof. klantgericht, duidelijk en overzichtelijk zijn. 

Ben je op zoek naar hulp voor het schrijven van teksten voor je website, kennisbank of chatbot? We helpen je graag!

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*