Doe de Discovery: de weg naar een goede kennisorganisatie

11 oktober 2022

Tevreden klanten zijn je doel. Om dat te bereiken bied je ze niet alleen de allerbeste producten of diensten, maar wil je ook goed helpen bij vragen of problemen. Daar komt bij dat klanten steeds veeleisender worden. Ze verwachten de allerbeste service: snel, persoonlijk en in één keer goed. Kennismanagement helpt daarbij.

Kennismanagement om klantvragen te beantwoorden

Met kennismanagement zorg je ervoor dat kennis vindbaar, bruikbaar en betrouwbaar is. Dat doe je het liefst vanuit één bron, zodat kennis consistent blijft over al je kanalen. Toch merk je soms dat het beter kan. De klanttevredenheid kan hoger, bijvoorbeeld. Of de snelheid waarmee vragen beantwoord worden. Bellen klanten terug, omdat hun vraag niet in één keer goed is beantwoord. Kijk dan kritisch naar je kennisorganisatie. Wij kunnen je daarbij helpen met onze bewezen methodiek.

De 10 stappen-methodiek van TKC

Wij werken in al onze opdrachten volgens onze 10-stappen methodiek. Deze stappen zijn gebundeld in een drietal fases. De eerste fase is het ontwerp, die we ook wel Discovery noemen. Hierin bereiden we de daadwerkelijke uitvoer voor. Dat is namelijk de tweede fase, waarin we de oplossing implementeren. In de derde en laatste fase is de oplossing gereed en werk je aan continue verbetering.

De Discovery stuurt je in de juiste richting

De Discovery-fase is altijd onderdeel van onze projecten, wat we ook doen. Door een goede voorbereiding gaat de implementatie namelijk een stuk sneller. We analyseren de huidige situatie, bepalen de doelstellingen en maken een plan voor de implementatiefase.

Maar een Discovery helpt ook als je nog zoekt naar de juiste oplossing. Twijfel je bijvoorbeeld of je de huidige kennisbank wilt verbeteren of toch een nieuwe wilt implementeren? En als het een nieuwe wordt, welke is dan het meest geschikt?

De verschillende stappen binnen de Discovery

Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn vier stappen nodig om te weten wie, wat, hoe en wanneer gaat doen.

1. Analyse
De analyse kun je zien als een soort 0-meting. We kiezen voor de analyse de meest geschikte methode. De ene keer gebruiken we rapporten en andere gegevens, de andere keer houden we interviews met verschillende collega’s. Of we brengen huidige processen in kaart, analyseren de kennisbank, of combineren onderzoeksmethoden. Als we de juiste informatie maar verzamelen.

2. Ambitie en doelstellingen
Vervolgens bepalen we met elkaar de doelen die we willen bereiken. Hoe draagt kennismanagement bij aan de bedrijfsdoelstellingen, bijvoorbeeld.

3. Scope
Wij houden van een grote ambitie! Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat je doelstelingen daadwerkelijk haalbaar zijn. In deze stap bepalen we daarom de scope van het project.

4. Roadmap
In deze laatste stap maken we de plannen concreet. Zie de roadmap als een plan van aanpak voor de volgende stappen binnen onze methodiek.

Aan de slag!

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij je kennisorganisatie? We love to help you! Met een volledige en gedegen implementatie volgens onze methodiek, of juist met een uitgebreide Discovery. Neem even contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*