Een goede kennisorganisatie in 10 stappen

3 april 2023

Om de vragen van je klanten goed en snel te kunnen beantwoorden, heb je kennis nodig. Vervolgens is het belangrijk om deze informatie up-to-date en voor iedereen toegankelijk te houden. Of dat nu gaat om doorgewinterde medewerkers, nieuwe collega's, of je klanten die het antwoord op de website moeten vinden. Maar hoe zorg je dat deze kennis goed is georganiseerd? Wij helpen je met onze inmiddels bewezen succesvolle methode.

Hulp bij het opzetten van een goede kennisorganisatie: 3 fases, 10 stappen

Kennismanagement is best een breed begrip. Om je kennisorganisatie goed op te zetten, werken wij standaard met 10 verschillende stappen, die we verdelen over 3 fases.

Fase 1: ontwerp

We starten met de eerste fase: het ontwerp. Daarin analyseren we bijvoorbeeld wat je met kennismanagement wilt bereiken en formuleren we jullie visie op kennismanagement. Vervolgens maken we een plan om aan de slag te gaan.

Fase 2: implementatie

In de tweede fase draait het om de implementatie. Denk daarbij aan het daadwerkelijk inrichten van je kennisorganisatie, of het vullen van je kennisbank. Maar let op: je gaat pas aan de slag als je ver genoeg gevorderd bent met fase 1! Met een goede voorbereiding worden de volgende stappen steeds gemakkelijker.

Fase 3: meten & verbeteren

In de derde en laatste fase is je kennisorganisatie live, gedeeltelijk of geheel. Zodra dit het geval is, start je met meten. Welke onderdelen lopen goed, en waar zijn klanten of medewerkers juist niet blij mee? Op basis van die bevindingen blijf je doorlopend verbeteren.

Ook in 10 stappen naar de perfecte kennisorganisatie?

Dit waren in sneltreinvaart de verschillende fases die we doorlopen als we onze klanten helpen om kennismanagement te implementeren. Natuurlijk kunnen we je nog veel meer vertellen over de afzonderlijke 10 stappen.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we gezien dat het effectief is om alle stappen uit het 10-stappenplan te doorlopen. Sla er dus niet stiekem eentje over! Je kunt deze stappen trouwens zelfstandig doen als je genoeg kennis en kunde in huis hebt, maar natuurlijk helpen we je graag als je dat wilt. Neem dan contact op voor meer informatie, of lees hier meer over het 10-stappenplan.

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*