Handel veelgestelde vragen snel af met een chatbot

11 januari 2021

Het aantal vragen dat consumenten stellen aan organisaties blijft groeien. De kanaalkeuze is reuze. Toch stellen klanten vooral vragen via de website en social media, omdat ze liever chatten dan de klantenservice bellen. Om al deze vragen consistent en in één keer goed te beantwoorden, zoeken organisaties naar schaalbare oplossingen voor een excellente service.
Een chatbot wordt vaak gezien als dé oplossing. Dat is logisch gezien de resultaten die je hiermee behaalt, maar tussen succes of falen zit in mooi engels een “thin line”. Met deze tips ga je goed voorbereid aan de slag met je chatbot.


Een goed begin is het halve werk

Begin goed en zorg dat je vooraf weet welke klantvraag je chatbot gaat oplossen, of met welk proces je aan de slag wilt. Kies een vraag waar heel veel mensen contact over zoeken, maar die een chatbot ook kan beantwoorden. Door de meest voorkomende vragen af te handelen via je chatbot kunnen je servicedeskmedewerkers zich richten op de ingewikkeldere cases en uitzonderingen. Zo zijn je klant én medewerkers meer tevreden: win-win!

Voed je chatbot goed op

Je focust je dus op een proces waar de chatbot een groot volume afvangt en wat je gemakkelijk automatiseert. Door je te focussen op een specifieke klantvraag, zal de conversatie persoonlijker worden. Voed je chatbot daarom goed op: geef de bot een persoonlijkheid. Het schrijven van de content voor deze chatbotgesprekken noemen we 'conversational design'. De chatbot is dan een ambassadeur van jouw organisatie en sluit naadloos aan op je doelgroep(en). Zo voert je chatbot professionele conversaties met een zakelijke doelgroep, of juist persoonlijke gesprekken met individuele klanten. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier over de projecten van onze conversational designer Melany

Hulp bij het inrichten van je chatbot

Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je chatbot de juiste dingen op het juiste moment tegen je klant zegt? Volg dan onze training klantgericht schrijven voor chatbots.

Zoek je hulp bij een chatbot implementatie of bij het schrijven van content voor de bot? We ♥ to help you!

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*