Iedereen op vakantie? Je chatbot blijft gewoon thuis!

De zomervakantie is begonnen, zwarte zaterdag staat voor de deur en op de werkvloer is het een stuk rustiger dan normaal. Dat betekent niet automatisch dat het rustiger is bij de klantenservice.  
Natuurlijk zijn ook klanten op vakantie en is de kans groot dat er minder belletjes, chats en andere contacten binnenkomen. Maar er zijn waarschijnlijk ook een stuk minder collega’s die ze kunnen afhandelen.
Of je werkt in een branche waar de zomermaanden juist extra druk zijn en zomerstilte niet voorkomt. In al die gevallen kan een chatbot je helpen, want die heeft nooit vakantie!

Zelfde vragen, zelfde antwoorden

Wanneer je je klantcontacten analyseert, komen bepaalde vragen vaak voor. Meer dan eens is het antwoord op die vragen ook nog eens relatief simpel. Veel repeterend werk voor je medewerkers dus, en ook vrij saai. Als je die vragen laat beantwoorden door een chatbot, houden je medewerkers meer tijd over voor meer complexe vragen. Ook voor je klanten is een chatbot fijn, want ze krijgen razendsnel het juiste antwoord, 24/7!

Weg met die simpele vragen!

Een (chat)bot is een geweldige uitvinding voor productiewerk. In no-time krijgt de klant antwoord op vragen als:

  • Is mijn pakketje al verzonden?
  • Hoeveel beltegoed heb ik nog?
  • Waar vind ik de gebruiksaanwijzing van mijn vaatwasser?
  • Wat zijn de openingstijden van de winkel?
  • Kan ik een afspraak inplannen?

Je ziet: vragen die een recht-toe-recht-aan antwoord hebben. Overigens worden chatbots steeds slimmer en kunnen ze inmiddels een gesprek voeren dat bij een menselijke conversatie in de buurt komt.

Complexe kwesties vragen om ervaren medewerkers

Toch kun je écht complexe vragen en persoonlijke kwesties beter door een mens laten afhandelen. Niet alleen omdat dat nodig is om tot de juiste oplossing te komen, maar ook omdat klanten tegenwoordig een persoonlijke service verwachten. Bovendien zijn zulke vragen zo specifiek, dat ze maar af en toe voorkomen en het daarom niet loont om ze te automatiseren.

Kortom: als je de simpele en vaak voorkomende vragen laat beantwoorden door een chatbot, dan hebben je medewerkers meer tijd voor persoonlijke service. Júist in de vakantieperiode.

Start met je chatbot voor de volgende vakantie

Speel je al langer met het idee aan de slag te gaan met chatbot? Of baal je ervan dat de zomerplanning wéér niet optimaal past? Of kan je huidige bot wel een opfrisser gebruiken? Zorg dan dat je er de volgende vakantieperiode klaar voor bent. Wij helpen je graag!

Lees meer over Chatbot Fresh Freddy van TKC Fresh of bekijk de workshops Chatbot Design en Klantgericht Chatbot Schrijven

Specifieke vragen of sparren hoe een chatbot jouw organisatie kan helpen? Neem dan contact met ons op. Enne… ook jij een fijne vakantie gewenst, of dat nou in de zomer is of niet!

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*