Je gebruikt een kennisbank om vragen van je klanten te beantwoorden. Je kennisbank richt je goed in, zodat iedereen gemakkelijk en snel het juiste antwoord kan vinden. Of dat nou de medewerker is die een klant aan de lijn heeft, een chatbot die het antwoord geeft, of de klant zelf op je website. Daarvandaan is het maar een kleine stap naar zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Wanneer je klant zelf op je website het antwoord kan zoeken, dan is je kennisbank openbaar toegankelijk. Op dat moment is de informatie ook te vinden via zoekmachines zoals Google. Als jouw klant zijn vraag opzoekt via Google wil je dat hij op jouw website terecht komt, en niet op die van de concurrent of reseller. Bovendien hoop je zo nieuwe klanten te bereiken. Zijn potentiële klanten eenmaal op jouw website, dan kun je ze tenslotte makkelijker benaderen.
Er is een verschil in hoe bestaande en potentiële klanten zoeken. Bestaande klanten zoeken doorgaans specifieke informatie, omdat ze een vraag of probleem hebben en daar een antwoord op zoeken. Nieuwe klanten zoeken waarschijnlijk naar algemenere informatie. Hou dat in je achterhoofd als je gaat optimaliseren.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord waar een website aan moet voldoen om goed gevonden te worden. Deze basisprincipes pas je ook toe op je kennisbank. We hebben ze hier op een rijtje gezet.
Weet je wat je klant intypt als hij een antwoord zoekt? Een zoekwoordenonderzoek én logisch nadenken helpt! Hou daarbij dus rekening met bestaande en potentiële klanten en spreek in de taal van de klant.
Zorg dat uit de titel helder blijkt waar het artikel over gaat. Google gebruikt die woorden uit de titel om je te ranken.
Neem in de korte beschrijving van de pagina op waar het artikel over gaat en laat de zoekwoorden hierin terugkomen.
Met headers worden tussenkopjes van alinea’s bedoeld. Eigenlijk zoals je dat ziet in dit artikel. Ook woorden van die headers worden door Google geïndexeerd.
Google vindt het linkadres van de pagina belangrijk. Vaak maakt je kennisbank automatisch een URL van de titel die je gebruikt. Is je titel goed, dan is je URL goed.
De waarde van een artikel stijgt wanneer er in het artikel naar andere pagina’s wordt verwezen, zowel binnen je eigen kennisbank, domein of website, als daarbuiten. Andersom werkt natuurlijk ook in je voordeel.
Google vindt het belangrijk dat je relevant bent. Daarom zorg je ervoor dat er met een zekere regelmaat nieuwe content online komt, in plaats van eens in zoveel tijd een heleboel.
Tot slot misschien wel de allerbelangrijkste tip. Vaak zien we dat mensen krampachtig aan alle Google-regeltjes proberen te voldoen. Dat hoeft echt niet! Uiteindelijk bouw je je kennisbank niet voor Google, maar voor je (potentiële) klanten. En als die regelmatig (terug)komen stijgen je bezoekersaantallen, wat weer meeweegt in hoe goed je gevonden wordt. Hou dus altijd Google in je achterhoofd, maar schrijf voor je klant!
Wil jij jouw kennisbank onder handen nemen? SEO is voor ons een standaard onderdeel als we aan de slag gaan met een kennisbank of servicecontent. Bijvoorbeeld in de workshop Klantgericht Content Schrijven. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen voor advies. We helpen je graag!
Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!
Brink 10
3741 AL Baarn
Nederland
T algemeen: 088-0600900
T service: 088-0600999
E: info@tkcdigital.com