Tkc snack kennisbank en seo website

Kennisbank en SEO: optimaliseer je content voor zoekmachines

17 april 2023

Je gebruikt een kennisbank om vragen van je klanten te beantwoorden. Je kennisbank richt je goed in, zodat iedereen gemakkelijk en snel het juiste antwoord kan vinden. Of dat nou de medewerker is die een klant aan de lijn heeft, een chatbot die het antwoord geeft, of de klant zelf op je website. Daarvandaan is het maar een kleine stap naar zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Waarom zoekmachineoptimalisatie (SEO) belangrijk is voor je kennisbank

Wanneer je klant zelf op je website het antwoord kan zoeken, dan is je kennisbank openbaar toegankelijk. Op dat moment is de informatie ook te vinden via zoekmachines zoals Google. Als jouw klant zijn vraag opzoekt via Google wil je dat hij op jouw website terecht komt, en niet op die van de concurrent of reseller. Bovendien hoop je zo nieuwe klanten te bereiken. Zijn potentiële klanten eenmaal op jouw website, dan kun je ze tenslotte makkelijker benaderen.

Hou rekening met bestaande en potentiële klanten

Er is een verschil in hoe bestaande en potentiële klanten zoeken. Bestaande klanten zoeken doorgaans specifieke informatie, omdat ze een vraag of probleem hebben en daar een antwoord op zoeken. Nieuwe klanten zoeken waarschijnlijk naar algemenere informatie. Hou dat in je achterhoofd als je gaat optimaliseren.

Zo optimaliseer je je kennisbank voor zoekmachines

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord waar een website aan moet voldoen om goed gevonden te worden. Deze basisprincipes pas je ook toe op je kennisbank. We hebben ze hier op een rijtje gezet.

1. Gebruik de juiste zoekwoorden

Weet je wat je klant intypt als hij een antwoord zoekt? Een zoekwoordenonderzoek én logisch nadenken helpt! Hou daarbij dus rekening met bestaande en potentiële klanten en spreek in de taal van de klant.

2. HTML-titel van de pagina geeft het onderwerp aan

Zorg dat uit de titel helder blijkt waar het artikel over gaat. Google gebruikt die woorden uit de titel om je te ranken.

3. Metabeschrijving vertelt waar het over gaat

Neem in de korte beschrijving van de pagina op waar het artikel over gaat en laat de zoekwoorden hierin terugkomen.

4. Headers zijn de titels van de paragraaf

Met headers worden tussenkopjes van alinea’s bedoeld. Eigenlijk zoals je dat ziet in dit artikel. Ook woorden van die headers worden door Google geïndexeerd.

5. URL bevat belangrijkste zoekwoorden

Google vindt het linkadres van de pagina belangrijk. Vaak maakt je kennisbank automatisch een URL van de titel die je gebruikt. Is je titel goed, dan is je URL goed.

6. Linken naar andere berichten

De waarde van een artikel stijgt wanneer er in het artikel naar andere pagina’s wordt verwezen, zowel binnen je eigen kennisbank, domein of website, als daarbuiten. Andersom werkt natuurlijk ook in je voordeel.

7. Regelmatig nieuwe content

Google vindt het belangrijk dat je relevant bent. Daarom zorg je ervoor dat er met een zekere regelmaat nieuwe content online komt, in plaats van eens in zoveel tijd een heleboel.

8. Google is belangrijk, maar je schrijft voor mensen

Tot slot misschien wel de allerbelangrijkste tip. Vaak zien we dat mensen krampachtig aan alle Google-regeltjes proberen te voldoen. Dat hoeft echt niet! Uiteindelijk bouw je je kennisbank niet voor Google, maar voor je (potentiële) klanten. En als die regelmatig (terug)komen stijgen je bezoekersaantallen, wat weer meeweegt in hoe goed je gevonden wordt. Hou dus altijd Google in je achterhoofd, maar schrijf voor je klant!

Hulp nodig met je kennisbank?

Wil jij jouw kennisbank onder handen nemen? SEO is voor ons een standaard onderdeel als we aan de slag gaan met een kennisbank of servicecontent. Bijvoorbeeld in de workshop Klantgericht Content Schrijven. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen voor advies. We helpen je graag!

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*