Kennismanagement in automotive

27 oktober 2020

Kennismanagement Meet-up #18
KMM staat voor Kennismanagement Meet-up. Tijdens dit inspirerende event komen KM-experts van allerlei verschillende organisaties samen. Om kennis te delen, nieuwe inspiratie op te doen en te netwerken. Want ook dat kan prima online.
Zo zaten er stipt om één uur ruim vijftig deelnemers ingelogd op ons digitale event en konden we van start. Met dank aan Jelle Drijver liep deze middag technisch weer op rolletjes.

Netwerken via speeddatesessies hooggewaardeerd
Inspiratie opdoen is één, maar in een informele setting sparren met vakgenoten is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel tijdens al onze events. Tijdens het vorige online KMM bleek al dat de speeddates in kleine groepjes ontzettend populair waren. Daar zijn we dit keer dan ook mee gestart.
In verschillende en wisselende groepjes van vijf personen namen we een kijkje in elkaars keuken. De vraag ‘hoe volwassen is KM in jouw organisatie?’ was daarbij de ijsbreker. We concludeerden dat het volwassenheidsniveau tussen de organisaties best verschilt, zo zijn een aantal als het ware nog “flink aan het puberen”. Maar het merendeel is al goed op weg. Resultaten van KM meetbaar maken om zo de rest van de organisatie te overtuigen is vaak nog een punt van aandacht. Ook het écht goed vindbaar maken van antwoorden voor medewerkers en klanten kan nog beter.

Maturity Model voor kennismanagement
De speeddatesessies waren de aanzet tot het TKC Maturity Model, gepresenteerd door onze eigen Tinky. Op basis van een flink aantal vragen over kennismanagement bepaalt het model waar jouw organisatie op dit moment staat op de ladder van volwassenheid. Denk hierbij aan onderwerpen als ‘Wij hebben een gedeelde visie op kennismanagement’, ‘Klanten en medewerkers kunnen antwoorden vinden’ of ‘Onze KM-processen zijn ingericht’. Na afloop weet je direct waar je mee aan de slag moet.
Wil je weten hoe volwassen jouw kennisorganisatie is? Doe dan de check via het Maturity Model.

Een nieuwe winnaar van de legendarische KM-Quiz
Hoogtepunt van de dag is voor velen de inmiddels legendarische KM-Quiz. De quiz is gemaakt en gepresenteerd door de winnaar van de vorige keer,  Maarten Kreft van Zilveren Kruis. Hij maakte een quiz over het onderwerp TKC. Maar laat je niet foppen, want TKC staat niet alleen voor The Knowledgebase Company, maar bijvoorbeeld ook voor Tandheelkundig Centrum Almelo en Twentsche Klootschieters Combinatie. En probeer de vragen daarover maar eens foutloos te beantwoorden…
Ondanks het quizonderwerp wist Tinky er helaas (weer) niet met de felbegeerde wisselbeker vandoor te gaan. Deze eer won Chekresh Bharos van Essent. Hij presteerde het om de finish te halen en liet alle concurrentie mijlenver achter zich. De felbegeerde wisselbeker is voor hem, evenals de taak om de volgende keer net zo’n mooie quiz voor te bereiden.

Hoe Mercedes-Benz omgaat met kennismanagement
Toen iedereen weer wat bedaard was van de heftige concurrentiestrijd, luisteren we naar het laatste onderdeel van de middag: de Customer Case. Dennis Rademakers, Manager Knowledge Management bij Mercedes-Benz, vertelde ons over het kennismanagementproject binnen zijn organisatie.  
Het projectdoel was om klantvragen meteen de eerste keer juist te beantwoorden, ongeacht plaats en kanaal. Hiervoor moest een nieuw KM-systeem en -organisatie worden ingericht. Na een succesvolle implementatie steeg het volwassenheidsniveau van KM aanzienlijk, wat weer aanleiding gaf om verder te verbeteren.

Op naar het volgende KMM
We hebben weer genoten samen met alle enthousiaste KM-ers! En dat gaat ook nog wel even door, want verschillende vakgenoten hebben contact met elkaar opgenomen om samen nog eens rustig verder te praten over het onderwerp. Voor ons was daarom ook het 18e KMM een daverend succes en we kijken nu alweer uit naar de volgende keer. Of dat online is of weer als vanouds, dat weten we nu nog niet.
Ben je er de volgende keer ook (weer) bij? Hou onze website of LinkedIn in de gaten!

Wil je het hele KMM terugkijken? Dat kan hier!

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*