Trends in Kennismanagement. Zo word je succesvol in 2023

23 januari 2023

2023 is het jaar dat TKC digital 15 jaar bestaat. Daarom hebben wij er extra veel zin in! Een jaar waarin weer veel staat te gebeuren, want als er iets is dat we de afgelopen jaren hebben geleerd dan is dat wel dat de toekomst onvoorspelbaar is.

Toch voorzien we een aantal trends. Om van 2023 een succesvol jaar te maken, hebben we er een aantal voor je verzameld.

Kennismanagement staat op de kaart

Onze eigen Tinky Bart zei het al tijdens het laatste KMM een paar maanden geleden: ‘Ik hoef steeds minder uit te leggen dat KM een strategisch middel is in contact met klanten!’. Dat is een geweldige ontwikkeling, maar alleen als je dat strategische middel goed inzet, blijf je de concurrentie voor.

Daarom is het belangrijk dat kennismanagement ook dit jaar op de kaart blijft staan. Blijf dus in gesprek met de boardroom. Beter nog: neem ze mee in de trends voor dit jaar!

Kennismanagement is meer dan het managen van kennis

Deze tweede trend is er zo eentje die je mee moet nemen richting de boardroom. Kennismanagement mag dan op de kaart staan, veel organisaties focussen zich alleen op de basics.

Natuurlijk gebruik je kennis om snel het juiste antwoord te geven op de klantvraag, maar dat niet alleen. Kennismanagement is belangrijk tijdens de hele klantreis. Richt je daarom op de volledige Customer Experience en zorg dat je kennismanagent daarbij aansluit.

Er is steeds weer een nieuwe en veelbelovende technische hype

Technische ontwikkelingen en mogelijkheden volgen elkaar steeds sneller op. Hou jij ze allemaal bij? Kijk bijvoorbeeld eens naar de Strategic Technology Trends voor 2023 van Gartner. 

Een voorbeeld van zo’n hype die de afgelopen tijd heel veel aandacht kreeg is ChatGPT, een open source chatbot die op vrijwel elke vraag een antwoord weet. De meningen over de toepassing zijn nog verdeeld. Van voorstanders die voorzien dat de AI-tool binnen afzienbare tijd allerlei mensenwerk vervangt, tot de criticasters die het maar een onzinverkopende knip-en-plak-machine vinden.

Wie er gelijk heeft? De tijd zal het leren! Feit is dat ook dit jaar weer allerlei nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan, en al bestaande opties worden doorontwikkeld. Het is vooral belangrijk om daaruit te kiezen wat jouw organisatie écht kan helpen. En of je een early adopter bent, of toch eerst de kat uit de boom kijkt.

Mens en machine samen zijn een geweldig duo

Zoals in het vorige voorbeeld wordt horen we vaak dat techniek de mens en banen zal verdringen. Tot op heden is dat nog steeds niet het geval. Sterker nog: de ideale combinatie is de mens en machine samen.

Ook binnen kennismanagement zijn de technische mogelijkheden steeds beter. Denk maar aan betere zoekalgoritmes, artificial intelligence en toegenomen snelheid. Als je de juiste mensen inzet samen met deze ongekende mogelijkheden, dan is de sky the limit.

Voor een goede samenwerking is wel het een en ander nodig. Zo moet het vooral in de cultuur van een organisatie zitten om aan de slag te gaan met (nieuwe) technologie en moet er ruimte zijn om te experimenteren.

Goede mensen zijn schaars

2022 was het jaar van het personeelstekort en ook in 2023 blijft het krap’ kopte de NOS. Bovendien veranderde 1 op de 5 mensen afgelopen jaar van baan. Kortom: goede mensen aantrekken en behouden is best een uitdaging en wisselingen van de wacht zorgen voor vertragingen en verlies van kennis en ervaring.

Daarom wil je juist bij kennismanagement die technologie inzetten, zodat je minder afhankelijk bent van mensen en vooral de kennis in hun hoofd. Aan de andere kant maakt het werken met de nieuwste snufjes het voor je medewerkers ook weer interessanter. Zo kun je saaie en repetitieve handelingen automatiseren, zodat je medewerkers tijd over hebben voor meer persoonlijke vragen. Of om te experimenteren met weer nieuwe technieken, natuurlijk!

Aan de slag met kennismanagement

Wil je meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van kennismanagement, heb je juist een concrete vraag, of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opzetten of verbeteren van je kennisbank? In al die gevallen (en meer!) helpen we je graag. Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*