Wat is eigenlijk het doel van jouw kennisbank?

6 september 2021

Een kennisbank is inmiddels zo ‘gewoon’ geworden, dat je misschien wel eens vergeet waarom je ‘m eigenlijk hebt. “Hoezo?”, horen we je vragen. “Die kennisbank is toch gewoon om de vragen van onze klanten te beantwoorden?” Dat klopt natuurlijk, maar toch is het belangrijk om stil te staan bij je strategie.

Kennisbank heeft een rol in marketing, sales en service

Inderdaad helpt de kennisbank om vragen van klanten snel en foutloos te beantwoorden. Maar ook in andere fases binnen de klantreis is de kennisbank belangrijk. Kijk maar:

Marketing: oriënteren

Potentiële klanten zoeken hun informatie in de meeste gevallen online. Als jouw kennisbank goed scoort op vindbaarheid en dus op de SEO-ranking, komen artikelen hoog in de zoekresultaten van Google. Stel dat jouw klant zoekt op ‘telefoonabonnement met onbeperkte databundel’, dan is het zinvol wanneer je kennisbankartikel dat gaat over onbeperkte data bovenaan staat.

Sales: kopen

Is je klant voorbij de oriëntatiefase en wil hij daadwerkelijk een product of dienst gaan aanschaffen, ook dan is de kennisbank van belang. Heeft hij of zij tijdens het kopen vragen, dan helpen de antwoorden die online te vinden zijn. Bovendien kan het zo maar zo zijn dat juist jouw duidelijke antwoorden helpen om voor jouw product te kiezen en niet dat van de concurrent.

Service: gebruiken

Hoera, de potentiële klant is echt klant geworden, en hopelijk een loyale. Je kennisbank heeft hier zeker als doel om vragen van klanten snel en goed te beantwoorden. Maar als je data combineert, kan de kennisbank je veel meer over je klanten vertellen. Als we het voorbeeld van het telefoonabonnement nemen en de klant een aantal keer heeft uitgezocht welke belbundels er allemaal bestaan, kan dat een cross- of upsellsignaal zijn.

Doe mee aan de workshop How to build a knowledge base

Wil je ook aan de slag met je kennisbank? Meld je dan aan voor onze interactieve workshop waarin je in vijf stappen een succesvolle kennisbank opzet. In de eerste stap bepaal je het doel dat je wilt bereiken met je kennisbank. Vervolgens ga je in de volgende twee stappen klantvragen analyseren en prioriteren. Stap vier start je met inrichten en stap vijf ga je daadwerkelijk aan de slag.

Iets voor jou? Hou dan 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur vrij in je agenda en meld je aan via onderstaande knop.

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*