Kmm22 banner snack

Zes tips als je content schrijft met ChatGPT 

11 september 2023

Wij zijn dol op technologische innovaties! Zeker als ze ons helpen in ons dagelijks leven en werk. Sinds 2022 zijn we enthousiast met ChatGPT aan de slag gegaan. We hebben inmiddels aardig wat ervaring opgedaan en die delen we graag met jou.  

Wat is ChatGPT? 

Voordat we beginnen leggen we eerst nog even uit wat ChatGPT eigenlijk is. ChatGPT is een AI-bot, oftewel een bot die op basis van Artificial Intelligence allerlei informatie geeft. Je kunt hem (of haar?) dus alles vragen en opdrachten laten uitvoeren.  

Wat we daar zelf extra bijzonder aan vinden is dat het een techniek is waar je gewoon, zonder technische kennis of coderen, een ‘menselijk’ gesprek mee kunt voeren. Laten we daarom eerst aan ChatGPT zelf vragen wat hij is en kan. 

Vraag aan ChatGPT: Hoi ChatGPT. Kun je ons uitleggen wat ChatGPT eigenlijk is? 

Antwoord ChatGPT: Hallo! Natuurlijk kan ik dat. ChatGPT is een kunstmatige intelligentie (AI) die is ontwikkeld door OpenAI. Het is een taalmodel dat is getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Het is gebaseerd op een model genaamd GPT (Generative Pretrained Transformer), dat is ontworpen om patronen in data te herkennen en te gebruiken om voorspellingen te doen.

ChatGPT is getraind op een breed scala aan internetteksten. Maar het is belangrijk om te vermelden dat hoewel het is getraind met data van het internet, het geen toegang heeft tot persoonlijke gegevens van individuen tenzij die expliciet tijdens het gesprek worden gedeeld. Het is ontworpen om privacy te respecteren en vertrouwelijke informatie niet te bewaren. 

Het doel van ChatGPT is om nuttige en relevante antwoorden te geven op vragen, om te helpen bij het genereren van ideeën, om te leren en om op een menselijke manier te communiceren. Het kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals klantenservice, onderwijs, technical development, sales, marketing, HR en nog veel meer. 

Kijk, dat is alvast handig. Overigens richten we ons in dit artikel op ChatGPT als losse tool, over integraties en andere toepassingen zullen we het later hebben. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde plug-ins waarmee je nog meer mogelijkheden krijgt.  

ChatGPT gebruiken bij het schrijven van content 

Omdat ChatGPT allerlei vragen kan beantwoorden en je de tool als schrijfassistent kunt gebruiken, kan ChatGPT helpen bij het schrijven van content. Maar hoe precies? Neemt de tool ons werk over en worden we zelf overbodig? Dat laatste wat ons betreft zeker niet, maar we vinden ChatGPT juist een geweldige ondersteuning bij ons werk. Zo schrijven we nog betere teksten voor een kennisbank of artikelen op onze eigen website.  

Wist je trouwens dat je ChatGPT ook kunt gebruiken voor het maken van presentaties, zoals we deden voor ons TKC Café met als onderwerp ChatGPT?  

Laat Chat GPT voor je werken met deze zes tips 

Als je de tool goed in wilt zetten, is een aantal dingen belangrijk. Dit zijn onze tips. 

Tip 1: Hoe specifieker je vraag, hoe duidelijker het antwoord 

De valkuil waar we zelf ook intrapten: een te generieke vraag leidt altijd tot een te generiek antwoord. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘Wat is kennismanagement?’ en ChatGPT geeft je een best interessant maar weinigzeggend stuk tekst. ‘Geef zes redenen waarom kennismanagement belangrijk is voor organisaties’, is al specifieker. 

Hetzelfde geldt als je een tekst wilt laten genereren. ‘Schrijf een blog over kennismanagement’ is erg generiek. Stel in plaats daarvan de vraag ‘Schrijf een blog over het onderwerp kennismanagement. Ik wil dat de blog een duidelijke definitie van kennismanagement bevat en hoe het wordt toegepast in organisaties. Daarnaast krijg ik graag inzicht in de voordelen en uitdagingen van kennismanagement, en enkele strategieën of benaderingen die kunnen helpen bij het effectief beheren en benutten van kennis binnen een organisatie. De blog moet ongeveer 600 woorden lang zijn en moet praktijkvoorbeelden bevatten om de concepten te illustreren.’  

Tip 2: Vertel welke stijl je tekst moet hebben 

Een blog is iets anders dan een kennisbankartikel, een social media post, of een whitepaper. Daardoor verschilt ook de stijl van de verschillende uitingen. Geef daarom aan welke tone of voice je wilt hebben en wie je doelgroep is.  

Je kunt ook eisen stellen aan de structuur en opmaak, bijvoorbeeld hoeveel tussenkopjes je wilt of hoe je de alinea’s wilt indelen. En wist je dat je voorbeelden kunt geven van teksten of zinnen? Vraag gewoon of ChatGPT dezelfde stijl aanhoudt.  

Tip 3: De herkenbare taal van ChatGPT is een no-go 

Regelmatige ChatGPT-gebruikers halen ze er inmiddels zo uit: teksten die zijn geschreven door de bot. De wat wollige en nietszeggende teksten (meestal als de vraag te generiek was) en het nogal vaak gebruikte ‘Kortom…’ in de laatste alinea.  

Voor velen van ons reden om meteen te stoppen met lezen als we dit herkennen. Vaak is de gegeneerde tekst geweldig als inspiratie, maar zeker nog niet goed genoeg om één op één te delen. 

Tip 4: Schrap al die hulpwerkwoorden! 

ChatGPT is om de een of andere reden dol op hulpwerkwoorden. Of is niet zo zeker van z’n zaak en heeft daarom een voorliefde voor twijfeltaal. Iets dat wij altijd willen vermijden.  

Lees de tekst dus zeker nog even na op woorden als kun(nen) en kan, zou(den) en zul(len). Of vraag de tool of hij de tekst wil herschrijven zonder al die hulpwerkwoorden.  

Tip 5: Check of de tekst feitelijk correct is 

Eigenlijk hadden we met deze tip moeten beginnen, want er is iets bijzonders aan de hand met ChatGPT. Zo ging een poosje geleden de volgende conversatie viral: 

Vraag aan ChatGPT: Welk dier leeft op een boerderij en begint met een f? 

Antwoord ChatGPT: Een dier dat op een boerderij leeft en begint met de letter ‘F’ is een ‘geit’. Geiten worden vaak op boerderijen gehouden voor melk, vlees en soms ook voor hun wol.  

Juist ja... Dit is een duidelijk voorbeeld van onjuiste informatie, maar vaak is dit veel venijniger. De tekst leest als de waarheid, maar als je gaat controleren blijkt dat feiten zijn verzonnen en heel overtuigend worden gebracht. Of dat er zelfs naar niet-bestaande bronnen wordt verwezen.  

Dit wordt ook wel hallucineren van AI-bots genoemd en wordt op dit moment gezien als één van de grootste gevaren van ChatGPT. Controleer dus altijd feitelijkheden, of beter nog: schrijf eerst zelf je artikel met de juiste feiten en laat daarna pas ChatGPT z’n werk doen.     

Tip 6: Vraag niet om recente informatie 

ChatGPT is volgens de makers getraind op informatie tot september 2021 en wordt niet ‘gevoerd’ met recentere informatie. Daarom kan de tool geen informatie delen over gebeurtenissen of andere feiten na die tijd. Herkent de tool toch iets in je vraag, dan zal hij waarschijnlijk gaan ‘hallucineren’ zoals hierboven is aangegeven.  

Soms geeft ChatGPT aan dat hij inderdaad niet op de hoogte is, zoals toen ik vroeg iets te vertellen over de vergane onderzeeër Titan op de route naar de Titanic op de bodem van de zee: 

Het spijt me, maar ik kan geen informatie vinden over een onderzeeër genaamd "Titan" die vergaan is. Het is mogelijk dat de informatie niet beschikbaar is in mijn kennisdatabase of dat er sprake is van een verwarring met een ander schip. Er zijn verschillende onderzeeërs en schepen geweest met de naam "Titan", maar ik ben niet op de hoogte van een specifieke onderzeeër met die naam die vergaan is. Als je meer details hebt of wilt weten over een ander onderwerp, sta ik graag voor je klaar om te helpen. 

Meer over kennismanagement en de inzet van ChatGPT 

Wij houden ChatGPT en andere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We zullen daarom ook regelmatig blogs delen over dit onderwerp, en ook tijdens events zoals het KMM besteden we er aandacht aan. Het volgende KMM staat gepland op 10 november 2023 en je kunt je nu aanmelden.

Wil je daarnaast eens sparren over jouw content en welke toepassingen van ChatGPT waardevol zijn? Neem dan contact met ons op, want we love to help you! 

 

 

© 2022 TKC digital

Delen

Nieuws en kennissnacks

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events van TKC digital!

Ja, ik accepteer de voorwaarden en privacy policy.*